De opkomst en het gemak van de pelletkachel

De pelletkachel wordt steeds populairder. Dat komt doordat het een zeer moderne manier is van het stoken op hout. Een pelletkachel stookt op kleine, geperste korrels hout: de zogenaamde pellets. 

Deze kachels combineren het nostalgische gevoel van een houtkachel met het gemak van moderne technologie. Ze zijn voorzien van een automatische aanvoer en een zelfstandige ontsteking door de ingebouwde gloeipen. Met een handige afstandsbediening kunt u alles voor de pelletkachel instellen, zoals de temperatuur en de tijden wanneer de kachel aan- en uit moet gaan. Het is dus eigenlijk net een computer!

Pelletkachel inbouw of vrijstaand

Bij het kiezen van een pelletkachel staat u voor de keuze: gaat u voor een inbouwmodel of een vrijstaande variant? 

Zo zijn inbouw pelletkachels ideaal voor een strak interieur. Ze worden vaak ingebouwd in een bestaande schouw of speciaal gecreëerde nis. Hierdoor gaan ze gemakkelijk op in de ruimte. Vrijstaande pelletkachels daarentegen kunnen overal in de kamer geplaatst worden. Ze zijn flexibel in positionering en brengen een gezellige sfeer in elke hoek van de ruimte. Beide opties hebben hun eigen charme. De keuze hangt volledig af van uw persoonlijke voorkeur en de inrichting van uw woning.

Showroom afspraak
Bekijk onze kachels & Haarden

De sfeer en uitstraling

Hoewel een traditionele houtkachel vaak geassocieerd wordt met een knisperend vuur en flikkerende vlammen, heeft de pelletkachel ook genoeg charme.

Het klopt dat vroegere modellen van pelletkachels een bescheidener vlam hadden. Echter, dankzij technologische vooruitgang zijn er nu steeds meer pelletkachels in omloop die juist wel een grote vlam en een leuke sfeer meegeven.

DUURZAAMHEID & RENDEMENT

Een van de grote voordelen van pelletkachels is het hoge rendement, soms wel tot 95%. Dat is erg hoog voor een haard of kachel. Ze zijn ontworpen om zo veel mogelijk warmte te produceren met zo min mogelijk brandstof. Dit maakt ze niet alleen zuinig, maar ook milieuvriendelijk. Daarnaast zijn ze een goed alternatief voor gasverwarming, wat bijdraagt aan de verlaging van de stookkosten.

Contact

Centrale verwarming & pelletkachels

Bij het kiezen van een pelletkachel staat u voor de keuze: gaat u voor een inbouwmodel of een vrijstaande variant? Zo zijn inbouw pelletkachels ideaal voor een strak interieur.

Ze worden vaak ingebouwd in een bestaande schouw of speciaal gecreëerde nis. Hierdoor gaan ze gemakkelijk op in de ruimte. Vrijstaande pelletkachels daarentegen kunnen overal in de kamer geplaatst worden. Ze zijn flexibel in positionering en brengen een gezellige sfeer in elke hoek van de ruimte. Beide opties hebben hun eigen charme. De keuze hangt volledig af van uw persoonlijke voorkeur en de inrichting van uw woning.

STOKEN MET GEKLEURDE PELLETS

Al met al is een pelletkachel dus zeer geschikt als hoofdverwarming. Wel is het belangrijk dat er gekeurde pellets gestookt worden. Deze kunt u herkennen aan het keurmerk op de zakken: EN+ A1. Staat deze keuring er niet op, dan is de kans groot dat u afvalhout verstookt. Hier kunnen allerlei giftige stoffen en zelfs spijkers of schroeven in zitten. De levensduur van de kachel zal flink achteruitgaan als u gebruik maakt van deze pellets.