Het juiste vochtpercentage

Het juiste vochtpercentage voor brandhout ligt over het algemeen rond de 15%. Dit betekent dat het hout slechts 15% van zijn totale gewicht aan vocht bevat. 

Hout met een veel hoger vochtpercentage zal moeilijk ontsteken, slecht branden en veel rook produceren. Hout dat te vochtig is, heeft verschillende problemen. Ten eerste zal het moeilijk ontbranden, omdat het vocht eerst moet verdampen voordat het hout kan verbranden. Dit resulteert in veel rook en weinig warmte. Ten tweede kan het hout ook creosoot veroorzaken in uw schoorsteen, wat brandgevaar vormt en regelmatige schoorsteenreiniging vereist.

Verschil tussen droog en vochtig hout

Om het verschil tussen droog en vochtig hout te begrijpen, kunt u enkele eenvoudige tests uitvoeren.

Droog hout is veel lichter dan vochtig hout. Als u twee vergelijkbare stukken hout vasthoudt en het ene voelt aanzienlijk lichter aan dan het andere, is de kans groot dat het lichtere hout droger is.

Klop twee stukken hout tegen elkaar. Droog hout produceert een helder, hol geluid, terwijl vochtig hout een doffer, gedempt geluid zal maken.

Aanraken en voelen kan ook helpen. Droog hout voelt meestal ruw en minder glad aan dan vochtig hout.

Het nauwkeurigste middel om het vochtgehalte van hout te meten, is een houtvochtmeter. Deze handige apparaten zijn speciaal ontworpen om het percentage vocht in hout te meten en geven directe en betrouwbare resultaten.

Bezoek de showroom
onze producten

Hoe te controleren tijdens het stoken

Tijdens het stoken kunt u enkele aanwijzingen buiten de kachel of haard observeren om te beoordelen of u goed stookt en of uw hout voldoende droog is. 

Als u veel rook uit de schoorsteen ziet komen, kan dit erop wijzen dat het hout te vochtig is. De kleur van de vlammen is ook een indicatie. Bij verbranding van droog hout zijn de vlammen helderder en hebben ze een gele tint. Vochtig hout kan leiden tot vlammen die er oranje uitzien. Let ook op de geur van de rook. Goed gedroogd hout produceert een aangename, houtachtige geur, terwijl vochtig hout vaak een onaangename, muffe geur heeft. Ook zal het glas van uw kachel een zwart aanslag krijgen in plaats van een witte uitslag.