De invloed van het weer

Het weer heeft een aanzienlijke invloed op de manier waarop rook en verontreinigende stoffen zich verspreiden. Op dagen met weinig wind of bij windstilte kan rook langer in de lucht blijven hangen en zich ophopen, wat kan leiden tot luchtvervuiling en overlast voor uzelf en uw buren. Het is belangrijk om te onthouden dat het rookgedrag van uw kachel of haard niet alleen uw eigen woning beïnvloedt, maar ook die van uw buurt.

maak een afspraak
onze producten

Voorkomen van overlast

Om overlast te voorkomen, is het raadzaam om te stoken op momenten dat de weersomstandigheden gunstig zijn voor een goede luchtcirculatie en verspreiding van rook. Hier zijn enkele richtlijnen om overlast te minimaliseren:

Voordat u uw kachel of open haard aansteekt, is het verstandig om het stookalert te raadplegen. Het stookalert geeft informatie over de actuele weersomstandigheden en luchtkwaliteit in uw regio. Als er een stookalert is afgegeven, wordt geadviseerd om op dat moment niet te stoken om overlast te voorkomen.

Stook bij voorkeur op dagen met matige wind of lichte bries. Op deze dagen kan rook beter worden verspreid en is de kans op overlast kleiner. Vermijd stoken op dagen met windstilte of mist, omdat dit veel rook kan veroorzaken.

Het type hout dat u gebruikt, heeft ook invloed op de mate van rookontwikkeling. Droog en schoon hout produceert minder rook en verontreinigende stoffen dan vochtig of behandeld hout. Zorg ervoor dat het hout dat u stookt goed is gedroogd en vrij is van verontreinigingen.

Het regelmatig onderhouden van uw kachel of haard zorgt ervoor dat deze goed blijft werken en de hoeveelheid rook vermindert. Laat daarom uw kachel of haard periodiek controleren en reinigen door een professional.