Waarom is goede houtopslag belangrijk?

Het op de juiste manier opslaan van hout heeft verschillende voordelen. Ten eerste zorgt het ervoor dat uw hout natuurlijk goed droog blijft. 

Nat hout verbrandt niet goed en kan rook en creosoot in uw schoorsteen veroorzaken. Daarnaast kan opgeslagen hout de levensduur van uw houtkachel verlengen, omdat het hout vrij blijft van schimmels en insecten die hout kunnen aantasten. Ten slotte, maakt een georganiseerde houtopslag het gemakkelijk om het hout bij te houden.

maak een afspraak
one producten

Wat moet u overwegen bij het opslaan van hout?

Kies een geschikte locatie voor uw houtopslag. Het hout moet vrij van de grond worden gehouden om vocht op te nemen en schimmels te voorkomen. Zorg er ook voor dat de opslagplaats goed geventileerd is, zodat de wind vrij door het houthok kan waaien. Dit helpt bij het drogen van het hout en voorkomt vochtproblemen.

Niet alle houtsoorten zijn gelijk als het gaat om brandhout. Sommige houtsoorten, zoals eikenhout, hebben een langere droogtijd nodig dan andere. Zorg ervoor dat u het juiste hout heeft om te stoken en weet hoe lang hout moet drogen voordat u het gaat gebruiken.

Stapel het hout op een georganiseerde manier, bij voorkeur in rijen of stapels, om de luchtcirculatie te bevorderen. Dit helpt bij het droogproces en voorkomt schimmelgroei. Plaats houtblokken met de schors naar boven om vocht van de grond af te houden.

Overweeg om uw hout op te slaan onder een afdak of opslagloods. Dit beschermt het hout tegen regen en sneeuw, wat de droogtijd aanzienlijk kan verkorten. Als u geen afdak heeft, kunt u een waterdichte hoes gebruiken om het hout te beschermen.

Bezoek de showroom