Hoe werkt het branden van hout?

Stoken, of het nu in een open haard of een kachel is, is meer dan alleen wat hout in brand steken om warmte en sfeer te creëren. U hebt namelijk het juiste hout nodig en daarnaast zijn er trucjes om verantwoord te blijven stoken. Laten we eens kijken hoe dit proces werkt en waarom het belangrijk is om op de juiste manier te stoken.

Hout omzetten in houtgas

Het stoken van hout begint met het verhitten van het hout. In plaats van te branden, wordt het hout eigenlijk verhit tot het begint te ontbinden en houtgas vrijkomt. Dit houtgas bestaat voornamelijk uit waterstof, koolmonoxide en methaan. Deze gassen zijn brandbaar en vormen de basis voor de warmte die we uit een houtvuur halen.

Om deze houtgassen volledig te verbranden, moet zowel het hout als de houtkachel de juiste temperatuur bereiken. Het hout moet ongeveer 200 graden Celsius bereiken voordat het begint te ontbinden en houtgas vrijkomt. De kachel moet echter nog een hogere temperatuur bereiken om deze gassen volledig te verbranden.

De gevolgen van slecht hout stoken

Wanneer u niet op de juiste manier stookt, kunnen er vervelende gevolgen optreden. Het kan leiden tot verspilling van hout, onvolledige verbranding en zelfs de vorming van schadelijke stoffen. Daarnaast kan het resulteren in een koude ruimte en overmatige rookontwikkeling, wat uiteraard niet de bedoeling is. Als de temperatuur in de kachel niet voldoende hoog is, leidt dit tot onvolledige verbranding van het hout en de vrijgekomen houtgassen. Dit betekent dat niet al het hout wordt benut, omdat een deel ervan verloren gaat in de vorm van onverbrande gassen die via de schoorsteen ontsnappen. Het resultaat is een minder effectieve verwarming van uw huis.

maak een afspraak

Goed stoken herkennen

Hoe weet u nu of u verantwoord stookt? Er zijn enkele tekenen die u kunnen helpen om te bepalen of uw kachel goed werkt. Een van de indicatoren van goed stoken is het resultaat van schoorsteenvegen. Als er weinig roet wordt aangetroffen tijdens het schoonmaken van de schoorsteen, duidt dit op een goede verbranding. Een ander teken van goede verbranding is de luchtverplaatsing boven de kachelpijp. Wanneer het ruitje schoon blijft is de verbranding goed! Wordt hij zwart, dan gaat er iets mis.