Waarom uw houtkachel blijven onderhouden?

Het onderhouden van uw houtkachel is nodig om verschillende redenen:

  • Veiligheid 

Een goed onderhouden kachel vermindert het risico op schoorsteenbranden en lekkages, wat ernstige gevolgen kan hebben.

  • Efficiëntie

Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat uw kachel goed blijft branden, waardoor u brandstof bespaart en uw verwarmingskosten verlaagt.

  • Levensduur

U verlengt de levensduur van uw houtkachel door goed onderhoud.

Afspraak onderhoud
Onze producten

Regelmatig onderhoud voor uw houtkachel

Uw houtkachel regelmatig blijven onderhouden is dus belangrijk, maar wat verstaan we precies onder houtkachel onderhoud? Het onderhoud omvat vaak: 

contact

Het reinigen van de schoorsteen is nodig om opbouw van creosoot en andere verontreinigingen te voorkomen. Creosoot is een brandbaar bijproduct van houtverbranding dat zich kan ophopen in de schoorsteen en schoorsteenbranden kan veroorzaken. Door schoorsteenvegen wordt dit verwijderd en kunt u uw houtkachel veilig blijven gebruiken.

Voor een goede verbranding is het belangrijk om de asresten zoveel mogelijk te laten liggen omdat hier nog ongeveer 35% brandstof in zit. Wanneer het veel wordt kun je een gedeelte van de asresten verwijderen. Om een goede luchtcirculatie te behouden moet u de asresten bij overtollig as uit de houtkachel gehaald worden. Heeft uw houtkachel een aslade? Dan kunt u de asresten daarin vegen. Door regelmatig as te verwijderen, behoudt uw kachel zijn prestaties en zorgt u voor een schonere verbranding. 

Het afdichtingskoord rond de deur van de kachel is verantwoordelijk voor het creëren van een goede afdichting, waardoor ongewenste luchttoevoer wordt voorkomen. Als dit koord versleten is, kan er lucht ontsnappen, waardoor de controle over de verbranding verloren gaat. Controleer dit dan ook regelmatig en vervang het kachelkoord op tijd.

Onderhoud door een specialist

Als u deskundige hulp nodig heeft bij het onderhouden van uw kachel, staat Braakman kachels en haarden graag voor u klaar. Onze ervaren specialisten zijn bekwaam in alle aspecten van houtkachel onderhoud, van schoorsteenvegen tot het vervangen van kachelkoorden. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor professioneel onderhoud en advies, zodat u houtkachel nog jaren veilig kan blijven branden.