Ervaar zelf de charme van een houtkachel

Een houtkachel brengt charme en sfeer in elke woning. De warmte die een houtkachel uitstraalt, het knisperen van het hout, de dansende vlammen en de karakteristieke geur zorgen voor knusse momenten. 

Bovendien wordt de woonkamer met een houtkachel al snel het middelpunt van het huis waar familie en vrienden graag samenkomen. Op die manier creëert u met een houtkachel niet alleen warmte, maar ook een fijn thuisgevoel.

maak een afspraak

Verschillende types en materialen houtkachels

Houtkachels zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn opties voor zowel vrijstaande modellen als ingebouwde varianten. Van grote tot kleinere houtkachels met een landelijke uitstraling of juist een robuuste look.

Afhankelijk van de behoeften kan er gekozen worden voor plaatstaal, gietijzer of speksteenkachels. Benieuwd naar wat de verschillen zijn tussen de drie soorten? Hieronder nemen we ze kort even door.

GIETIJZER

Houtkachels van gietijzer staan bekend om hun klassieke uitstraling. Gietijzeren kachels zijn zwaar en robuust, waardoor ze wat langzamer opwarmen. Het voordeel hiervan is dat de warmte langer wordt vastgehouden. Hierdoor geven ze gedurende een lange periode een aangename en gelijkmatige warmte af.

PLAATSTAAL

Plaatstalen houtkachels zijn vaak moderner van design en warmen sneller op dan hun gietijzeren tegenhangers. Ze zijn lichter van gewicht en flexibel in warmteafgifte. Zodra de kachel gaat branden, begint de kachel ook daadwerkelijk warmte af te geven. Plaatstaal verwarmt de ruimte door convectie. Wanneer u de kachel weer uitzet, neemt de warmte ook snel weer af.

SPEKSTEEN

Speksteenkachels zijn uniek vanwege hun capaciteit om warmte op te slaan en langzaam af te geven. Zelfs uren nadat de kachel is uitgezet. Speksteen is namelijk een natuurlijk materiaal dat ervoor zorgt dat de warmte gelijkmatig wordt verspreid. Uw ruimte behoudt daardoor een constante en comfortabele temperatuur.

Bezoek de showroom
Onze producten

Houtkachels werken door hout als brandstof te verbranden. Het vuur in de kachel verwarmt de metalen of stenen behuizing, die vervolgens warmte uitstraalt in de ruimte. Dit zorgt voor verwarming in de kamer waarin de kachel zich bevindt.

Droog, goed gekliefd hardhout, zoals eiken, esdoorn of beuk, is ideaal voor houtkachels. Het hout moet goed gedroogd zijn om efficiënte verbranding en minimale rookontwikkeling te garanderen.

Regelmatig onderhoud is essentieel voor de goede werking van een houtkachel. Dit omvat het reinigen van de rookkanalen, het legen van de aslade en het controleren van de dichtingen en ventilatieopeningen. Het is ook belangrijk om schoorsteenbranden te voorkomen door regelmatig de schoorsteen te laten vegen.

Veelgemaakte fouten en veiligheidstips

Bij de aankoop van een houtkachel wordt vaak alleen gekeken naar de grootte en het uiterlijk. Een te grote kachel kan echter zorgen voor problemen. Als een kachel te groot is voor de ruimte, kan deze niet optimaal branden.

Hierdoor koelt het rookkanaal te veel af. Daarnaast worden de kachel en het rookkanaal zeer vuil door creosoot. Wat creosoot is? Het is een harde teerlaag die ontbrandt bij een temperatuur rond de 600 graden. Dit leidt tot een gevaarlijke schoorsteenbrand.

Daarnaast is het stoken van nat of te vochtig hout een veelgemaakte fout. Dit veroorzaakt ook afkoeling in het rookkanaal en dus meer creosoot. Tegenwoordig zijn er vochtmeters te koop waarmee u het vochtgehalte kunt meten in het hout. Hierdoor kunt u de levensduur van uw houtkachel aanzienlijk verhogen. Let wel op dat u het houtblok eerst door het midden klooft en zo de binnenkant van het hout meet.

Onderhoud van een houtkachel

Regelmatig uw houtkachel onderhouden is belangrijk om deze optimaal en veilig te gebruiken. 

Door onderhoud voorkomt u dat de kachel minder efficiënt brandt en verlengt u de levensduur. Voor zowel het onderhoud van uw houtkachel als voor het vegen van de schoorsteen en camera-inspectie kunt u bij ons terecht. Onze ervaren specialisten zorgen ervoor dat uw houtkachel goed blijft werken. Zo kunt u blijven profiteren van de warmte en sfeer die de houtkachel biedt.

Onderhoud houtkachels