Geschikt hout voor stoken

Als het gaat om het kiezen van het juiste hout om te stoken, is het dus belangrijk om te weten dat niet alle houtsoorten even goed branden. Hier zijn enkele houtsoorten die als geschikt worden beschouwd voor stoken:

showroom afspraak

Minder geschikt hout voor stoken

Houtsoorten zoals wilgenhout, kastanjehout, lindehout en naaldbomenhout staan bekend als minder geschikt voor verbranding. Deze houtsoorten hebben specifieke kenmerken die hun bruikbaarheid beïnvloeden.

Zo hebben een aantal een hoog vochtgehalte, waardoor ze moeilijk te ontsteken zijn en niet goed verbranden. Dit resulteert in een lagere warmteafgifte en een grotere hoeveelheid rookontwikkeling. De warmte wordt dan ook niet lang vastgehouden. Naaldbomenhout, zoals spar en den, bevat vaak veel hars. Het hars kan leiden tot aanzienlijke rookontwikkeling en aanslag op de kachelruit en schoorsteen. Bovendien kan het hars leiden tot een verhoogde kans op creosoot in de schoorsteen. Dit kan een schoorsteenbrand veroorzaken.

Een belangrijke regel bij het kiezen van hout voor stoken is het vermijden van behandeld hout, zoals geverfd of geïmpregneerd hout. Dit soort hout kan schadelijke chemicaliën bevatten die vrijkomen tijdens het verbrandingsproces en de luchtkwaliteit in uw huis kunnen aantasten. Het is niet alleen onveilig om behandeld hout te verbranden, maar het kan ook schade toebrengen aan uw kachel of haard en schoorsteen.