De houtvochtmeter: uw beste vriend voor nauwkeurige metingen

Om het vochtgehalte van hout nauwkeurig te meten, is een houtvochtmeter erg handig. Deze apparaten zijn speciaal ontworpen voor dit doel en bieden betrouwbare metingen in een kwestie van seconden. Hier een kort stappenplan over hoe u het vochtgehalte van uw hout kunt meten met behulp van een houtvochtmeter.

Om een duidelijk beeld te krijgen van het vochtgehalte van uw houtstapel, is het een goed idee om meerdere houtblokken te testen. Hierdoor kunt u eventuele variaties in het vochtgehalte identificeren en bepalen of uw brandhout over het algemeen droog genoeg is om te stoken.

Maak een afspraak

Stap 1: Kies het juiste moment

Meet het vochtgehalte van uw hout op het juiste moment. Het is het nauwkeurigst om dit te doen nadat het hout is gekloofd, omdat het vochtgehalte in het kernhout kan variëren vergeleken met het buitenste hout. Het kloven van het hout opent het oppervlak en geeft u een representatieve meting.

Stap 2: Plaats de vochtmeter

Plaats de punt van de houtvochtmeter in het hout. Het is belangrijk om de meting op verschillende plaatsen uit te voeren, aangezien het vochtgehalte binnenin het hout kan variëren. Meet op minstens drie verschillende locaties om een goed beeld te krijgen van het vochtgehalte.

Stap 3: Lees de meting af

De houtvochtmeter zal binnen enkele seconden een meting geven. Het resultaat wordt weergegeven als een percentage. Het ideale vochtgehalte voor brandhout ligt doorgaans rond de 15%. Hout met een hoger vochtgehalte is te vochtig en zal inefficiënt verbranden, terwijl hout met een lager vochtgehalte te droog is en te snel zal opbranden.

onze producten

De afwasmiddelmethode

Als u geen houtvochtmeter bij de hand heeft, kunt u ook de eenvoudige, maar minder precieze methode gebruiken. Zo werkt de afwasmiddelmethode:

  • Pak een stuk hout van de stapel
  • Smeer wasmiddel op het uiteinde van het hout
  • Blaas nu vanaf de andere kant van het hout
  • Grote, snelle bellen duiden meestal op droog hout, terwijl weinig bewegende bellen op vochtig hout wijzen.

Houd er rekening mee dat de afwasmiddelmethode minder nauwkeurig is dan het gebruik van een houtvochtmeter, maar het kan u een ruw idee geven van het vochtgehalte van uw hout.